BRD Tennis Insider

Traseul de vis continuă! Patricia Țig se califică în semifinalele BRD Bucharest Open după o victorie în fața Kristynei Pliskova

 

https://twitter.com/BRDOpen/status/1152338401481363458?s=20

Patricia Țig își continuă povestea grozavă a acestei săptămâni și se califică în semifinalele BRD Bucharest Open, după victoria, 6-3, 3-6, 6-3, în fața Kristynei Pliskova, favorita 8 a turneului. Este prima semifinală WTA pe care Țig o reușește din septembrie 2016 încoace (Seul) – un rezultat care anunță, oficial, revenirea Patriciei în tenisul mare. 

Fără clasament înaintea acestui turneu, Patricia mărturisea după victoria în fața Pliskovei că BRD Bucharest Open 2019 a fost pentru ea un “mic obiectiv”. Succesul în fața Kristynei o duce pe Patricia la șase victorii consecutive la București, după cele trei meciuri câștigate în calificări și victoriile în fața Annei Bondar în primul tur (6-2, 6-1), respectiv Anastasija Sevatova în turul doi (6-2, 7-5). La aceste se adaugă, de asemenea, și meciurile câștigate în turneul de pre-calificare, care i-au adus un wild card pe tabloul de calificări. Grație acestui parcurs, Patricia va face un salt spectaculos în clasament, existând mari șanse ca ea să reintre în Top 300 de săptămâna viitoare. 

Pentru a doua oară la rând, Țig elimină un cap de serie de pe tabloul principal după o evoluție fără cusur. Precum ieri în fața Anastasijei Sevastova, și astăzi Patricia și-a adus acel tenis rotund, căruia i-a adăugat o combinație inspirată de scurte, slice-uri și veniri spre fileu. 

În fața Kristynei Pliskova, jucătoarea cu unul dintre cele mai bune servicii din circuitul WTA, intenția Patriciei, încă de la primele mingi, a fost de a încerca să găsească o cale prin care să pună probleme la retur. Nu i-a fost ușor, Kristyna pierzând în primul set doar trei puncte cu primul serviciu, dar cel mai important lucru pe care ea l-a făcut a fost să lupte pentru fiecare punct, să-și aștepte șansele și să nu cedeze. Așa au fost posibile revenirile de la 0-40 sau 0-30 pe propriul serviciu, dar și break-ul reușit la 4-3 – decisiv pentru primul set. 

Faptul că Patricia a putut sta aproape de Pliskova, reușind să-și țină serviciul,  a fost esențial, dat fiind faptul că cehoaica era cea care trebuia să vină din urmă de fiecare dată. Având acest avantaj, și trecând cu bine peste toate micile dificultăți întâmpinate în debutul meciului, Patricia a speculat fiecare moment mai delicat.  Un astfel de moment s-a petrecut la 4-3, când Kristyna a clipit, iar Țig și-a luat șansa, reușind break-ul, care i-a asigurat câștigarea primului set. 

În setul doi, deși s-au jucat tot nouă game-uri, dinamica a fost complet diferită. De data asta n-a mai fost echilibru, ci Pliskova a pornit mai tare și mult mai decisă. A fost un set extrem de curat, cu doar șase erori neforțate de ambele părți. 

Aici, Kristyna a fost jucătoarea mai clară în decizii, mai agresivă dar și mult mai exactă. Cu doar șapte puncte pierdute cu serviciul, 20 de lovituri câștigătoare și doar cinci erori neforțate, Pliskova s-a dovedit a fi mult prea puternică pentru Patricia, care a încheiat setul doi 10 lovituri direct câștigătoare și o singură eroare neforțată. 

Lucrurile s-au inversat însă în decisiv. Patricia a fost, de data asta, jucătoarea care și-a ridicat, brusc, nivelul și a părut să impună un ritm alert, pe care adversara nu l-a putut susține. Mai mult, capacitatea Patriciei de a accesa diferite viteze, trecând facil de la un tenis ofensiv, la unul variat, respectiv ușor defensiv, a părut să o deruteze pe cehoaică. Selecția loviturilor și trecerile de la o combinație tip serviciu puternic – forehand câștigător, scurte la o construcție răbdătoare a punctului au părut să o deranjeze pe Kristyna, care nu și-a mai putut impune tenisul. 

Asta s-a reflectat rapid și în scor, Patricia făcând break-ul încă din game-ul doi al setului decisiv. După break-ul izbutit a urmat o serie de trei game-uri la rând pentru Patricia, care o punea pe Pliskova în situația de a servi pentru a rămâne în meci. 

Condusă cu 0-5, Kristyna a încercat o revenire, ea legând trei game-uri, însă nu a putut merge până la capăt. Jocul mult prea compact și foarte variat al româncei a oprit revenirea Pliskovei, Patricia reușind să închidă meciul la a doua ocazie. 

Pentru a doua finală WTA a carierei în proba de simplu, Patricia se va duela cu Laura Siegemund. Cele două s-au mai întâlnit până acum de două ori, ambele meciuri având loc în 2016, la Charleston și US Open, cu Siegemund ieșind învingătoare în trei seturi de fiecare dată. Despre acest meci, Patricia spunea că speră să-și ia revanșa, așa cum a făcut și cu Anastasija Sevastova zilele trecute, care o învinsese în urmă cu doi ani, chiar la București.

 

 

Editorial Staff | 19 iulie 2019
Share
Citește mai multe
Order of play
Rezultate
Brd Tennis insider
Bilete