BRD Tennis Insider

Patricia Țig o învinge pe Anastasija Sevastova. Campioana en-titre e eliminată, Patricia reușește cel mai important rezultat de la revenirea în tenis!

Patricia Țig reușește una dintre cele mai importante victorii ale carierei și, totodată, surpriza turneului de la BRD Bucharest Open 2019, după 6-2, 7-5, cu Anastasija Sevastova, campioana en-titre și favorita principală a turneului de la București.

Patricia, care a ajuns pe tabloul principal după trei victorii în calificări (și alte victorii obținute într-un turneu de pre-calificare, care i-au adus un wild card pe tabloul de calificări) avansează, pentru prima dată din septembrie 2016 (Seul), într-un sfert de finală WTA. Acesta este, de altfel, cel mai notabil rezultat pe care ea îl înregistrează de la revenirea în tenis. 

Întoarsă în tenis în aprilie, după mai bine de un an de pauză, perioadă în care a devenit mamă, Patricia și-a început a doua parte a carierei sale, luând-o de la zero cu totul, în urmă cu câteva luni. Rămasă fără clasament – beneficiind, totuși, de un clasament protejat – menit a o ajuta să participe la un număr limitat de turnee, Patricia și-a început revenirea în Mexic, la o serie de turnee ITF. Cu două titluri, două finale și un bilanț de 25 de victorii și doar șase înfrângeri, ea și-a reclădit încrederea, dar mai ales forma. Iar acum, la abia prima competiție WTA la care ea participă din 2017 încoace, reușește surpriza turneului și obține a doua victorie a carierei în fața unei jucătoare din top 25. 

Cu acest rezultat, Țig își duce seria de meciuri câștigate la București la cinci, iar de săptămâna viitoare ea va urca sute de locuri în clasamentul WTA, fiind aproape să revină printre primele 400 de jucătoare ale lumii.  

Dincolo de asta este tenisul pe care Patricia, fostă jucătoare de top 100, l-a arătat astăzi în fața unei adversare care se apropie de intrarea în top 10 WTA. A fost un tenis agresiv, dar ordonat; fiecare lovitură a fost bine cântărită, a așteptat și construit cu răbdare când a fost cazul, iar intenția a fost, în permanență, de a face pasul în față și de a fi jucătoarea cu inițiativă atunci când apare o ocazie. 

Contra unei adversare precum Sevastova, care e capabilă să varieze și nu oferă două mingi la fel, tenisul acesta ofensiv și echilibrat arătat de Țig s-a dovedit foarte eficient. În felul acesta, Patricia nu i-a permis letonei să-și pună în funcțiune întregul arsenal de lovituri – de la slice-uri, la scurte, la mingi liftate sau accelerate. Spre exemplu, Patricia a încheiat primul set cu un raport de 12 lovituri direct câștigătoare și șase erori neforțate (10 din acele 12 lovituri direct câștigătoare au fost făcute în primele patru game-uri). 

De asemenea, Patricia nu s-a dat înlături atunci când Sevastova a determinat-o să joace în termenii ei: a răspuns cu slice la slice, a apelat la scurte, contra-scurte și a rezistat ritmului alert impus de adversară în multe rânduri – ceea ce nu poate fi decât îmbucurător pentru viitor, dat fiind faptul că ea se află acum într-un proces de revenire. 

În primul set, tenisul consistent și clar al Patriciei a făcut diferența și a destabilizat-o pe Anastasija, care a părut în multe momente indecisă, dar și surprinsă de răspunsurile primite din partea Patriciei. A fost un tenis fără fisuri, compact, cu Patricia făcând puncte în egală măsură atât cu ofensiva cât și cu defensiva, fiind greu de citit de adversară. Țig a terminat meciul cu 31 de lovituri direct câștigătoare și 27 de erori neforțate.

După un prim set excelent, în care a reușit să se apropie de nivelul ei cel mai bun, una din întrebările firești era dacă Patricia poate menține acest ritm, mai ales în condițiile în care acesta era doar al doilea său meci la nivelul circuitului WTA de la revenire.  

Răspunsul oferit de Patricia a fost, din nou, unul impecabil: și-a păstrat siguranța, a continuat să facă diferența cu lovitura de dreapta în lung de linie ori cross scurt  și nu i-a fost teamă să încerce lucruri noi. De la scurte consecutive, la slice-uri de rever și forehand ori servicii din mână. Iar la toate astea se adaugă serviciul, care a fost la înălțime, având un procentaj de puncte câștigate cu prima servă de peste 60%. La finalul meciului – legat de aceste lucruri noi pe care le-a încercat Patricia în meci – aveam să aflăm că, în perioada în care ea nu a jucat, a urmărit-o des pe Sevastova și a decis să adauge și ea jocului său anumite elemente din stilul letonei. 

În setul doi au fost două momente dificile, dar pe care Țig le-a depășit exemplar. Primul a fost la 4-2, când s-a văzut egalată; ea s-a regrupat după pierderea avantajului, iar serviciul a fost cel care a ridicat-o. Iar al doilea s-a petrecut la 5-4, când după un game maraton, a alergat la o scurtă, a căzut, s-a accidentat la încheietura mâinii și a avut nevoie de intervenția fizioterapetului. 

După acest moment sensibil, Patricia a pus în aplicare ceea ce a sfătuit-o antrenorul său, la 5-4. “Nu trebuie să te complici. Fă lucrurile să fie simple” i-a transmis Răzvan Sabău. Iar la 6-5, când Sevastova a servit a doua oară pentru a rămâne în meci, Patricia a mers pe un tenis sigur, cu multe lovituri slice și scurte, în încercarea de a-și obliga oponenta să forțeze – ceea ce i-a și adus, până la urmă, victoria. 

Următoarea adversară a Patriciei va fi Kristyna Pliskova, favorita 8 a turneului, care a trecut ieri, 6-0, 6-2 de Ysaline Bonaventure. Cele două nu s-au mai întâlnit până acum. 

 

Editorial Staff | 18 iulie 2019
Share
Citește mai multe
Order of play
Rezultate
Brd Tennis insider
Bilete