BRD Tennis Insider

Patricia Țig își duce povestea mai departe, se califică în finala BRD Bucharest Open 2019!

Patricia Țig se califică în finala BRD Bucharest Open 2019, după 6-3, 6-1, cu Laura Siegemund, favorita 6 a turneului, și își continuă povestea extraordinară: la primul turneu WTA la care participă de la revenirea în tenis (al doilea cel mai important, după Wimbledon) și fără clasament, Patricia avansează  pe tabloul principal, câștigă șapte meciuri la rând și se califică în a doua finală WTA a carierei, după cea reușită la Baku, în 2015. 

Cu acest rezultat, Patricia, care a ajuns cel mai sus în clasamentul WTA până pe locul 83, e la un pas de revenirea în top 250 de săptămâna viitoare, în condițiile în care la începutul acestei săptămâni ea nu avea clasament. 

De asemenea, victoria cu Laura Siegemund este a treia la rând în fața unei favorite de pe tabloul principal. E și o nouă revanșă pe care obține, Siegemund câștigând primele lor două meciuri; anterior, Pati trecuse de Anastasija Sevastova (favorita 1) și Kristyna Pliskova (favorita 8) – victorii venite în urma unor evoluții spectaculoase. 

Capacitatea de a juca fiecare punct la aceeași intensitate a fost un aspect la care Patricia a excelat pe tot parcursul săptămânii  la București. Nu a existat punct pierdut pentru ea iar acesta a fost un mesaj foarte clar pe care a încercat să-l transmită fiecărei adversare încă din debutul meciurilor, ceea ce a însemnat că adversarele au avut momente în care fie au forțat, din dorința de a fi sigure că mingea nu se mai întoarce, fie au încercat combinații mai pretențioase.  

Filosofia aceasta de joc “point by point” i-a adus Patriciei mult puncte prețioase, în momente importante, care fac, de altfel, diferența dintre învingătoare și învinsă. Dacă ieri, contra Kristynei Pliskova a revenit, în repetate rânduri de la 0-40 sau 0-30 pe propriul serviciu, astăzi cu Laura Siegemund, povestea s-a repetat. Încă din primul game al meciului, Țig a salvat o minge de break,  iar la 5-3, când a servit pentru primul set, ea a revenit, încă o dată, de la 15-40, reușind în final să închidă setul înainte ca lucrurile să se complice. 

Tot la acest capitol, Patricia a părut că-și poate modela jocul în funcție de adversară și stilul de joc.  Contra Laurei Siegemund, Țig nu a mers pe un tenis liniar și nici nu a oferit ritmul dorit de Siegemund – o jucătoare care se hrănește cu ritmul primit– ci și-a ținut adversara tot timpul în șah, fiind greu de citit. A surprins cu lovitura de dreapta din alergare, cu retururile direct câștigătoare și cu jocul extrem de clar de pe linia de fund. Dar, totodată, când a simțit că Siegemund are răspunsurile potrivite în fața acestui tip de tenis și poate deveni periculoasă, a schimbat planul și a găsit rapid alte soluții:  mingi mai înalte spre reverul Laurei (o tactică inspirată, dat fiind faptul că nemțoaica are tendința de a lovi devreme), scurte și foarte multe lovituri slice. Toată această combinație extrem de inspirată de lovituri a oprit ofensiva Laurei, care e o jucătoare ce preferă să dețină controlul, să facă diferența de la primele două lovituri și al cărui scop e de a-i lua din timpul de reacție oponentei. 

Aceste mici (dar importante) ajustări au făcut diferența și astăzi. Patricia a știut cum să rămână imprezibila în fața unei adversare periculoase, și nu i-a dat ocazia Laurei de a intra complet în meci și a de lovi cu încredere, plin și cu brațul relaxat. 

În primul set, Patricia a izbutit break-ul devreme, la 3-2, după un game început cu o dublă greșeală de adversară. După acest moment, Siegemund nu a mai fost în controlul partidei, iar faptul că scorul atârna greu și trebuia să revină din urmă  a forțat-o să greșească, a apărut graba și nu a mai a avut aceeași coerență în joc. 

La finalul setului, pe care Patricia l-a încheiat cu 7 lovituri direct câștigătoare și 9 erori neforțate, antrenorul său i-a reamintit ce tip de adversară are în față, dar și faptul că trebuie să rămână în alertă. “Știi că e periculoasă, știi că poate reveni, știi că poate face mult lucruri, chiar și serviciu-voleu. Tu trebuie să rămâi liniștită, concentrată și continuă să-ți faci jocul tău. Punct cu punct”, i-a transmis Răzvan Sabău înainte de începerea setului doi. 

Un set doi care a fost doar despre Patricia: același tenis limpede, cu lovituri aspre de pe ambele părți, dar căruia i-a adăugat o combinație de lovituri variate care au făcut, încă o dată, diferența. De data aceasta, ea a reușit break-ul și mai devreme, la 1-1, dar marea provocare a venit în game-ul trei, când a salvat, din nou, patru mingi de break. Odată trecut cu bine acest hop, nu s-a mai uitat în urmă iar de la acel moment ea a avut o serie de cinci game-uri la rând, inclusiv o serie de opt puncte câștigate consecutiv. 

Pentru primul titlu WTA din carieră, Patricia Țig va juca cu învingătoarea meciului Elena Rybakina – Martina Di Giuseppe. Patricia nu s-a mai întâlnit până acum cu niciuna dintre ele. 

 

 

Editorial Staff | 20 iulie 2019
Share
Citește mai multe
Order of play
Rezultate
Brd Tennis insider
Bilete