BRD Tennis Insider

Jaqueline Cristian câștigă confruntarea cu Sorana Cîrstea, revine în turul doi la București, prima victorie în fața unei jucătoare din top 100!

Jaqueline Cristian iese câștigătoare din duelul cu Sorana Cîrstea, după victoria obținută în trei seturi, 6-4, 4-6, 6-2. Aceasta este a doua victorie a carierei pe un tablou principal al unui turneu WTA pentru Cristian, prima fiind obținută în urmă cu doi ani, tot la București, în fața Katerynei Kozlova. De asemenea, este pentru prima dată când Jaqueline reușește să învingă o jucătoare din top 100 WTA.

Cu acest rezultat, care este unul dintre cel mai important ale carierei sale, Jaqueline Cristian are șanse foarte mari să intre, în premieră, în top 200 mondial.

Într-un meci dur și având în față o adversară cu un stil similar, Cristian a fost nevoită, în repetate rânduri, să revină din situații complicate și să recupereze. A făcut-o calm, cu luciditate și dând dovadă de nervi tari: în primul set a revenit de la 0-3 la 6-4, în setul doi a întors, din nou, de la 1-4 la 4-4, dar n-a putut duce revenirea la capăt. Iar în setul decisiv a dominat categoric, distanțându-se devreme și obligând-o pe Sorana, aflată în criză de timp, să forțeze.

Pentru că tenisul ambelor e unul pur ofensiv, partida a fost spectaculoasă, cu multe reușite și lovituri năprasnice. S-a jucat intens, s-a lovit tare și am avut nenumărate schimburi de mingi dure de pe linia de fund, tipice într-un astfel de meci în care avem de-o parte și de alta două jucătoare cu un tenis atât de agresiv.

Cheia, sau mai exact ceea ce a făcut diferența, a fost jocul mai maleabil al lui Cristian. Ea a fost cea care a reușit să se adapteze mai bine situației, și, cel mai important, a știut cum să-și folosească acele „dimensiuni” din jocul ei. Dacă Sorana a mers vreme îndelungată pe un tenis first strike, Jaqueline și-a nuanțat loviturile, a variat mai des, a apelat la lovituri în cross scurt și și-a construit cu răbdare fiecare atac.

Când în începutul de meci, Jaqueline a fost bruscată de tenisul agresiv și precis al Soranei, ea n-a răspuns în aceeași manieră, deși ar fi putut. Ci a încercat să-și scoată adversara din zona de confort: reverul în cross scurt a salvat-o și a ajutat-o să iasă din situația complicat în care intrase în debutul meciului. Loviturile în cross scurt i-au adus, de fapt, cele mai multe puncte, sau au făcut posibile anumite atacuri, finalizate mai apoi cu lovitura de dreapta.

Asta pare a fi o calitate importantă a jocului lui Cristian: tenisul ei e agresiv, poate lovi furibund de pe ambele părți, dar și-l poate tempera dacă situația o cere. Tot dacă situația o cere, poate câștiga puncte din defensivă, poate pune scurte, poate apela la slice-uri de rever pentru a-și forța adversara să greșească ori pentru a rupe ritmul. Mai pe scurt, poate câștiga puncte în multe feluri – iar asta contează enorm pe o suprafață precum zgura, care necesită și un gram de creativitate.

În turul următor, Jaqueline se va întâlni cu Elena Rybakina, care a trecut ieri, în două seturi, 7-5, 7-6, de Paula Badosa. Cele două nu s-au mai întâlnit niciodată până acum.

Editorial Staff | 16 iulie 2019
Share
Citește mai multe
Order of play
Rezultate
Brd Tennis insider
Bilete