BRD Tennis Insider

Anastasija Sevastova câștigă BRD Bucharest Open 2018! Letona reușește al treilea titlu al carierei la București

Anastasija Sevastova este noua campioană la BRD Bucharest Open, după 7-6, 6-2 cu Petra Martic în finală.  Sevastova urmează în cartea de istorie a turneului după Simona Halep (2014), Anna Schmiedlova (2015), Simona Halep (2017) și Irina Begu (2018).

Jucătoarea letonă, favorită 1, obține astfel titlul mult dorit la București, după ce a jucat aici finala în 2016 și sferturi anul trecut. Este al treilea titlu WTA din cariera letonei, după Estoril (2010) și Mallorca (2016). La rândul ei, Petra Martic rămâne în continuare fără titlu WTA.

A treia oară e cu noroc

La a treia încercare, Anastasija Sevastova e campioană la București. Favorita principală a turneului și finalistă în urmă cu doi ani la București, Sevastova câștigă al treilea titlu WTA după 7-6, 6-2 cu Petra Martic.

Înaintea meciului cu Petra Martic, Sevastova spunea că amintirea finalei din 2016 încă o bântuie și încă se gândește la acel meci pierdut categoric în fața Simonei Halep. Începutul timorat de meci, cu multe emoții și nervi aveau să confirme faptul că acel meci încă ii este proaspăt în minte: a început meciul jucând cu teamă, aruncând racheta încă din primele game-uri și vociferând permanent.

Limbajul corpului ei arăta multă nesiguranță, lucru perfect explicabil. Dat fiind contextul, este imposibil să nu apară mici dubii sau gânduri; la doi ani distanță de la cea mai grea înfrângere din carieră s-a aflat din nou în același loc și în aceeași poziție. De data asta însă, titlul câștigat anul acesta va mai lua, cu siguranță, din gustul amar lăsat de finala pierdută în fața Simonei în urmă cu doi ani.

Sevastova a avut nevoie de mai bine de un set pentru a se liniști și a-și calibra loviturile, apropiindu-se de nivelul ei obișnuit. Faptul că a reușit să iasă, cumva, din încercuirea creată de Martic în primul set i-a dat aripi în setul doi, acolo unde brațul a fost mult mai relaxat și am putut vedea de ce e capabilă pe un teren de tenis atunci când întreg jocul ei funcționează.

Atât Petra, cât și Anastasija sunt două jucătoare care înțeleg foarte bine tenisul pe zgură, drept pentru care, timp de un set și jumătate, finala a avut cam tot ce trebuie. A fost ca un joc de șah, unde fiecare a încercat să o surprindă pe cealaltă cu câte ceva și fiecare mișcare era interesantă de urmărit pentru că avea la baza un scop precis: să o facă pe cealaltă să piardă punctul. Nimic nu a părut întâmplător sau jucat la întâmplare. Fiecare punct a părut bine gândit. De fapt, asta se întâmplă când pui față în față două jucătoare cu viziune, care au un tenis bazat pe construcția punctului, cu foarte multe opțiuni.

Tocmai din acest motiv, în primul set am avut șase break-uri, multe game-uri prelungite și egalități, care au făcut ca echilibrul să fie prezent până spre finalul setului. Martic a avut șansele ei în acest prim set, a condus, a avut șanse nenumărate de a se desprinde, dar multe lucruri nu-și poate reproșa; letona a găsit întotdeauna inspirație la retur și a tăiat din start elanul luat de Martic.

Echilibrul s-a rupt în cele din urmă, după un tiebreak în care experiența Sevastovei în astfel de momente a ieșit la suprafață: joc calculat, a știut când să apese pe lovituri, când să țină de minge și în final, asta i-a adus primul set.

Și i-a mai adus și o eliberare, care a dus mai apoi la un set doi dominat cap-coadă de Nastija. Cu Martic care a părut că suferă fizic, având nevoie și de un MTO în pauza dintre seturi și cu Sevastova relaxată și mult mai încrezătoare după setul câștigat la mare luptă, setul doi a avut-o, așadar, în prim plan pe jucătoare letonă, adică un bun prileaj de a observa cât de spectaculos și cât de mult poate răni jocul ei, atunci când fiecare piesă care alcătuiește tenisul ei atât de complex e pusă în locul potrivit. 

 

 

Editorial Staff | 22 iulie 2018
Share
Citește mai multe
Order of play
Rezultate
Brd Tennis insider
Bilete