Ana Bogdan, Irina Begu, Elena Ruse și Alexandra Dulgheru trec, fără emoții, de primul tur la BRD Bucharest Open
.

Ana Bogdan a  câștigat duelul românesc cu Sorana Cîrstea,  din primul tur al turneului WTA BRD Bucharest Open, de la Arenele BNR, în doar două seturi. Favorita nr. 6 a competiției a fost învinsă cu 6-4, 6-2, la finele unui meci cu un prim set ”nebun”.  Ana Bogdan a condus cu 5-0 și 40-0, dar a pierdut game după game iar Sorana s-a apropiat la 4-5. N-a reușit, însă, revenirea până la capăt, Ana a câștigat setul cu 6-4, și a profitat în setul secund de greșelile Soranei pentru a se impune cu 6-2.  A fost a doua victorie a Anei Bogdan, din tot atâtea meciuri.

Prima la conferința de presă a venit Sorana. 

“Am început cam moale, am intrat târziu în meci şi nu am reuşit să-mi revin. Am jucat defensiv azi, puţin cam încordat, iar ea a jucat foarte bine. O zi proastă a mea, una bună a ei, asta a fost diferenţa. Mă aşteptam la o revenire, chiar şi la mingea de meci mă aşteptam, dar azi am fost puţin cam lentă, puţin blocată pe picioare. Nu am reuşit să intru în meci aşa cum mi-am dorit în niciun moment. E mai
greu să joci la Bucureşti împotriva unei românce, dar asta e, nu e nicio problemă. Vreau să o felicit, Ana a făcut un meci bun. Eu am avut o zi proastă peste care trebuie să trec. Ăsta este tenisul, sunt zile mai bune, zile mai proaste. Mi-aş fi dorit să fac mai mult la Bucureşti, să stau mai mult în turneu pentru că am jucat acasă. Am încercat, însă mai mult nu am putut azi. Sper că va câştiga o româncă
turneul, mai sunt destule în competiţie. Ar fi foarte frumos să câştige o româncă”, a spus Cîrstea, care a explicat și cauza acestui eșec:  “Mie mi-e puţin greu să revin pe zgură după iarbă. Pe iarbă schimb mereu planul de joc, schimb mişcările şi apoi îmi e greu să vin iar pe zgură, pe alunecări, pe deschis terenul. Sincer, nu cred că am jucat vreodată bine după Wimbledon când m-am întors pe zgură. Dar ăsta este programul, eu am încercat cât mai mult să mă adaptez”, a spus ea.

Pentru Ana Bogdan, lucrurile au fost clare de la început: ”Nu se pune problema dacă mă aşteptam sau nu să câştig. A fost un rezultat foarte bun, am luptat pentru fiecare minge, la fel a făcut şi Sorana. Cea care a avut mai multă inspiraţie şi mai mult curaj a câştigat azi. Mi-a părut rău că am picat iar două românce în primul tur la acest turneu, dar îi urez mult succes Soranei la turneele viitoare”.

Și Ana, ca și Sorana, vrea ca trofeul să fie câștigat de o româncă: ”Eu îmi doresc să fie o româncă la final care va ridica trofeul”

Și daca Sorana a avut probleme în a se readapta cu zgura, pentru Ana a fost ușor: ”Nu a fost dificil să revin la zgură după iarbă. Mie îmi plac toate suprafeţele şi mă adaptez destul de repede. Altfel nu m-am gândit la meciul cu Sorana de la US Open, m-am gândit strict la fiecare punct în parte al partidei de azi. Cu siguranţă ştiam stilul de joc al Soranei, aşa cum şi ea îl cunoaşte pe al meu, însă eu nu am făcut nicio legătură cu partida de anul trecut, în primul rând pentru că acolo era altă suprafaţă. Am simţit că ea greşeşte destul de uşor şi am încercat să pun mai multă presiune pe ea şi să fiu eu cea care deţine controlul în timpul fiecărui punct”.

Imediat după acest meci, pe teren a intrat Irina Camelia Begu, dar nu a stat foarte mult. În 82 de minute a învins-o cu 6-4, 6-1 pe Ivana Jorovic, din Serbunia, și s-a calificat în turul secund, unde o va întâlni pe Jaqueline Cristian,  o plăcută surpriză la această ediție a BRD Bucharest Open.

“Am avut un început de turneu bun, cred că mi-am făcut jocul. Tactic am jucat bine, iar momentele importante le-am gestionat aşa cum trebuia. Primul set a fost puţin mai tensionat, dar apoi mi-am dat drumul la braţ şi mi-am făcut jocul. Cu Jaqueline m-am antrenat acum o săptămână. Este o jucătoare tânără, o jucătoare
foarte bună din noua generaţie. Mă aştept la un meci greu în turul următor, vom vedea ce se va întâmpla pe teren”, a declarat Begu la conferinșa de presă de după meci, ocazie cu care a explicat și cum a scăpat de emoțiile pe care le avea aunci când juca în România: “Faptul că am avut mai multe meciuri de Fed Cup acasă m-a ajutat mult să gestionez presiunea pe care o simt când joc la Bucureşti. La început mi-a fost foarte greu, însă acum am progresat şi mă simt mai bine când joc acasă. Altfel, recerea de la iarbă la zgură nu este uşoară, însă zgura este suprafaţa mea preferată şi îmi doresc să am
rezultate bune aici”.

Meciul al treilea pe terenul central avea să ne aducă și cea de-a treia bucurie a zilei. Elena Gabriela Ruse, într-o formă de zile mari, cam cum juca înainte de grava accidentare, nu i-a lăsat nici o șansă bulgăroaicei Isabella Shinikova pe care a învins-o cu un sec 6-2, 6-1.

În turul secund pe Elena o așteapă un adversar foarte dificil, Carla Suarez Navarro, favorita nr. 2 a acestui turneu.

”Vin după o perioadă lungă în care nu am jucat şi sunt foarte fericităcă am trecut mai departe. Victoria este foarte importantă pentru că mi-a fostfoarte greu să revin după accidentare. Dar se pare că m-a ajutat Dumnezeu şi sper ca totul să fie bine în
continuare. Au fost nişte luni foarte grele pentru mine, sincer, chiar am vrut să mă şi las de tenis. Dar până la urmă este vorba despre munca mea de la 4 ani şi visul trebuie să se împlinească până la urmă. Am avut emoţii, dar am jucat destul de bine tactic. Este foarte frumossă joci acasă, dar este în acelaşi timp şi foarte greu, pentru că toată lumea îşi doreşte ca tu să câştigi, iar toată presiunea e asupra ta. Dar le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi sper să fie alături de noi şi la următoarele partide. Sper ca mâine să fac un meci bun cu Navarro. Va fi foarte, foarte greu,  dar voi încerca să dau tot ce pot. Eu voi încerca să îmi fac jocul, vom vedeace va ieşi până
la urmă. Nu prea am mai avut meciuri de asemenea anvergură”, avea să declarat Elena Ruse la conferința de presă de după această frumoasă victorie.

Victorie la fel de frumoasă precum cea reușită de Alexandra Dulgheru, în ultimul meci de pe Terenul Central, un meci de doar 65 minute și două seturi. Alexandra s-a impus cu un categoric 6-1, 6-2 în fața unei alte bulgăroaice, Sesil Karatantcheva, și se pregătește de o întâlnire mai dificilă, cu rusoaica Ekaterina Alexandrova, cap de serie nr. 9.